Izgalmas megoldások az Agrovirtus Verseny döntőjén

A Szent István Egyetem csapatának győzelmével, érdekes projektötletekkel és izgalmas látványvilággal zárult a szeptember óta tartó Agrovirtus versenysorozat és akadémia, melynek fókuszában a hallgatók agrár-vállalatirányítási készségeinek fejlesztése és projektszemléletének formálása állt.

Az Agrovirtus verseny selejtezőjének száz csapata közül a tíz legjobb készülhetett a héten a dr. Feldman Zsolt államtitkár fővédnökségével megvalósuló Agrovirtus Akadémián a megmérettetés döntőjére, ahol a hallgatók egy ezer hektáros gazdaságra kidolgozott fejlesztési tervet prezentáltak neves vállalatvezetőkből, valamint agrár- és pénzügyi szakértőkből álló zsűri előtt. Az egyetemistáknak nem volt könnyű dolga, hiszen úgy kellett 200 millió forintot felhasználniuk a gazdaság átalakítására, hogy azt már bizonyos 2020 utáni Európai Uniós direktíváknak is megfeleltessék.

Az izgalmas látványvilággal rendezett döntőn a Szent István Egyetem Pregazd-Ászok csapata hozta el az aranyérmet, akiknek fejlesztési terve egymillió forint értékű utazást ért. Második helyen az Agro Mater (Corvinus Egyetem), harmadik helyen pedig a Szlúszács (Szent István Egyetem) csapata végzett, akik a szervezők jóvoltából egy-egy németországi szakmai kiállításon vehetnek részt. Különdíjban részesült a Nyíregyházi Egyetem NYErtesek és a Szent István Egyetem zentai konzultációs központjának csapata, a Kertész Sydicate 4.0. A verseny nemzetközi vonalán döntőbe jutó orosz, mexikói, grúz fiatalokból álló nemzetközi csapat számára a szervezők pedig biztosítják, hogy a bemutatott projektötletüket a valóságban is tesztelhessék.

A versenyt szervező AgroVIR Kft. ügyvezetője, Maróti Miklós elmondta, hogy a verseny és az akadémia során olyan ismeretanyagot tudnak átadni a hallgatók részére, ami a vállalatok számára is komoly értékkel bír, ennek köszönhetően egyre növekvő érdeklődés mutatkozik az Agrovirtus hallgatók iránt. Az Agrovirtus Akadémián résztvevő csapatok részére, a megszerzett ismeretanyag igazolására a Szent István Egyetem, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a főszervező AgroVIR Kft. közös oklevelet bocsátott ki, melyet a zsűrielnök, Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője adott át a mintegy 50 hallgató részére.

A jövőre nézve a szervezők szándéka, hogy az Agrovirtus verseny és Akadémia Magyarország után a határon túli régiók és a V4 országok meghatározó agrár-egyetemista tudásmegosztási színtere legyen, amihez az idei kiírás kiváló alapokat teremtett.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *