Print

Feladat 2 – Munkaműveletek költségtervezése

A feladat

Most, hogy megterveztük a vetésforgót, az agronómussal közösen az egyes növénykultúrákban alkalmazott munkaműveletek várható költségeiről készítünk egy kalkulációt. Tehát minden a gazdaságban termesztett kultúrának, az adott termesztési időszakban elvégzett munkaműveletekre vonatkozó költségét felmérjük. Ehhez segítségül hívjuk az AgroVIRben nyilvántartott költségtáblázatot (beállítások/foglalkoztatás/csoportok), melyben a rögzített munkaműveletekhez azok költségei már hozzá vannak rendelve. Ezek alapján az árakkal már tisztában vagyunk, de nézzük is meg hogy mely kultúrák pontosan milyen munkaműveleteket igényelnek.

Az agronómus átvállalja a kukorica és napraforgó területeket, valamint belekezd az őszi káposztarepcébe is, és Rátok bízza az őszi búza területek kalkulációjának elkészítését. Mivel gazdaságonként eltérő gyakorlatokkal találkozhatunk, röviden így foglalja össze a gazdaságban működő gyakorlatot:

„Azokon a területeken, ahova őszi búzát tervezünk vetni, tarlóhántással kezdjük a munkaműveleti sort. Ezt a legtöbb esetben nehéztárcsával végezzük el. Majd ezt követően kap egy kis műtrágyát (a Manitou-val történik a kiszolgálás) és előkészítjük a magágyat a Horsch Joker-rel. A vetést is Horsch géppel végezzük (kiszolgálása homlokrakodós traktor + pótkocsival történik), és végül egy gyomírtással zárjuk az évet (a permetezéseknél is szükséges a kiszolgálás). Februárban ismét megműtrágyázzuk a területet, majd levéltetű ellen kap egy kis permetezést. Ezek után ismét műtrágyázunk és ismét permetezünk de már a vetésfehérítő bogár és ellen is védekezünk valamint a levélbetegségek ellen. Májusban egy újabb műtrágyázás és két permetezés következik, és végül a kalászvédelem céljából egy utolsó permetezést hajtunk végre a területen. Ezt követi a betakarítás, és végül kultivátorral elvégezzük a tarlóhántást.”

Ezek alapján készítsétek el a kalkulációt az őszi búza területeket érintő munkaműveletek várható költségeiről. Ehhez az alábbi űrlapot / táblázatot kapjátok segítségül, amiben dolgozhattok. Töltsétek le az űrlapot, töltsétek ki az üres sorokat és egészítsétek ki az alatta lévő pár mondatot. Amit esetleg az agronómus nem részletezett volna a rövid összefoglalójában, arra vonatkozóan találtok adatokat a táblázatban.

Tehát az őszi búza területeken …………………. Ft/ha tervezett munkaműveleti költséggel kalkulálhatunk.2021/2022 termesztési időszakban a szóban forgó 10 tábla esetében összesen ………. ha őszi búzát terveztünk. Így az összes búza területet tekintve várhatóan ……………………. forintot költünk majd munkaműveletekre.

Munkaművelet tervező űrlap letöltése

A feladat összefoglalása

Állítsátok össze az agronómus elmondása és a segítségül kapott táblázat alapján minél pontosabban és részletesebben az őszi búza termesztése során elvégzendő munkaműveletek listáját. Az egyes munkaműveletekhez rendeljetek árakat is, és végül a 10 tábla viszonylatában és hektárra vetítve is határozzátok meg a várható munkaműveleti költségeket (csak munkaműveleti költségek, anyagokat nem kell!).

1. lépés: Töltsétek le a kapott táblázatot
2. lépés: Keressétek meg az AgroVIR felületén a munkaműveletek árlistáját (beállítások/foglalkoztatás/csoportok)
3. lépés: Az agronómus mondatai alapján töltsétek fel a táblázatot, és egészítsétek ki az alatta lévő mondatokat.
4. lépés: Küldjétek el a kitöltött űrlapot (a táblázatot és a kiegészített mondatokat) csatolmányként a support@agrovirtus.hu emailcímre.

 

Segédanyagok

Munkátokat az alábbi videók segítik majd:

Bevételezés az AgroVIR rendszerében

 

Munkaművelet rögzítése az AgroVIR rendszerében

Pontozás

Ebben a körben 35 pont érhető el maximálisan.

Beküldési határidő

A feladatok beküldési hatérideje: 2021. október 31., 22 óra;  a feladatokat (a kitöltött űrlapot csatlmányként) a support@agrovirtus.hu email címre kérjük visszaküldeni az email tárgyában megjelölve a csapat nevét.

Tartalom