Print

Feladat 1 – Vetésforgó tervezése

A feladat

A 2020/2021-es termelési évben vagyunk, és már gondolatban készülünk a következő évre.

Az agronómus le is hívta az AgroVIR rendszerből az előző időszakokban termesztett növényeket, és ezek alapján el is kezdte a következő év vetésforgójának a megtervezését (AgroVIR felület/termesztési időszakok) . Azonban mielőtt teljesen befejezhette volna, meghozták a gázolajat és segítenie kellett az átfejtésben. Mielőtt kilépett az ajtón, az utolsó mondata így szólt: „ ezen a maradék 10 táblán legalább 10 ha repcét el kell vetnünk, de valamennyi kukoricára is szükség lesz”.

A Ti feladatotok, hogy befejezzétek a vetésforgó megtervezését azokon a területeken, ahol ez még hiányzik (6 db tábla). Az egyes tábláknál lehet, hogy találtok megjegyzéseket, amik elengedhetetlenek a jó döntések meghozatalához. A tervezésnél kövessétek az ilyenkor használatos szakmai szabályokat és ajánlásokat, valamint vegyétek figyelembe az agronómus kérését is. (Összesen 15 pont érhető el, a helyes megfejtések után 2-4 pont jár.)

A tábláknál rendelkezésre áll az előző évekre vonatkozóan:

  • 2017/2018 év termesztett növénye minden táblához
  • 2018/2019 év termesztett növénye minden táblához
  • 2019/2020 év termesztett növénye minden táblához
  • 2020/2021 év termesztett növénye minden táblához
  • 2021/2022 év tervezett növénye több táblához

Feladat összefoglalva: Az AgroVIR termesztési időszakok felületén tervezzétek meg a hiányos területek vetésforgóját (6 db terület (AV-5 és AV-10 közötti területek). Írjátok be a tervezett növényeket a fenti elvárásoknak megfelelően, és a megjegyzés mezőbe írjatok rövid szakmai és/vagy logikai indoklást.

Területek és a gazdálkodás főbb jellemzői

Nitrátérzékeny területeken folyik a gazdálkodás. A területek domborzati viszonyairól elmondható, hogy a 12%-os lejtést nem érik el, és egyik terület sem esik Natura 2000 kötelezettség alá.

A vetésszerkezet a kijelölt 10 táblán az alábbi növényekre korlátozódik: őszi búza, kukorica, napraforgó és káposztarepce.

Megjegyzések

Fontos megjegyezni, hogy az egyes feladatok egymásra épülnek, tehát egy előző feladatban megfogalmazott állítások és körülmények a későbbiek során fontos háttérinformációként szolgálhatnak.

Segédanyagok

Munkátokat az alábbi videó segíti majd:

Pontozás

A helyes megoldásért összesen 15 pont érhető el (2-4 pont/megoldás).

Beküldési határidő

A feladatok beküldési hatérideje: 2021. október 31., 22 óra

Tartalom