Értékes ötleteket hozott a 2018-as Agrovirtus-döntő

A Pannon Egyetem csapatának győzelmével zárult Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, az AgroVIR Kft. szervezésében zajló Agrovirtus döntője a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán, melyen az előválogatáson legjobban teljesítő 8 egyetemista csapat mérte össze tudását.

Az Agrovirtus Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, melynek célja, hogy a fiatalokat gyakorlatorientáltan, valós problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, melyekre a csapatoknak a legkorszerűbb agrártechnológiák bevonásával kell reagálni. Az egyhónapos, online környezetben zajlott selejtezők során a 80 nevezett egyetemi csapat 4-5 napi rendszerességgel kapott szituációs termeléstechnológiai feladatokat, melyeket egy 500 hektáros, virtuális gazdaságra vonatkozóan kellett helyesen megoldaniuk. A november 15-i döntőbe jutott 8 legjobb csapat legfontosabb feladata a gazdaságban elérhető profit maximalizálása volt, amit tetszőleges módszerekkel, például innovatív precíziós technológiák bevezetésével, a vetésszerkezet átalakításával, a géppark és az öntözés modernizálásával vagy akár turisztikai fejlesztéssel is megoldhattak – egy somogyi gazdaság modernizálására és profitnövelésére vonatkozó tervet kellett készíteniük, melyhez 4 óra és 200 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésükre.

A döntő résztvevőit dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Palkovics László, a SZIE rektora, valamint Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja köszöntötte.

– A digitalizációra nyitott cégekre, gazdálkodókra, felsőoktatási és kutatás intézményekre, valamint diákokra van szükség – fogalmazott a megnyitón Feldman Zsolt –, mert a digitális fejlődéshez való alkalmazkodás ma már az agráriumban is alapfeltétele a versenyképességnek. Az agráregyetemek hallgatóinak nyitottnak kell lenniük az innovációkra. Ebben komoly szerepük van az egyetemeknek is, amelyeknek inspiratív környezetet kell nyújtaniuk a tanuláshoz és a tanulmányok melletti munkavállaláshoz. E célt kiválóan szolgálja az egyetemek közötti digitális agrártechnológiai verseny. Az Agrovirtus képes segíteni a mezőgazdasági generációváltást és növelni az ágazat népszerűségét a pályaválasztók körében, ösztönzik a mezőgazdasággal foglalkozó családban felnövőket az ágazatban maradásra.

A zsűri nevében szóló Győrffy Balázs kiemelte: ilyen versenyt először rendeztek hazánkban. Javasolta a versengő hallgatóknak, hogy még több lehetőséget keressenek egyetemista éveik alatt előadások tartására, megalapozottabb gazdasági számításokat végezzenek és az üzleti tervek készítésénél jobban számoljanak a lehetséges munkaerővel. Dicséretet érdemel a hallgatók versenybe fektetett komoly munkája és az is, hogy jól megértették a feladatukat.

– A zsűri mindegyik csapattól hallott értékes ötleteket, bebizonyosodott, hogy a jelentkezők jó pályán vannak, s ha szakmájukban dolgoznak majd, akkor velük az agrárium lesz a legfőbb nyertes – hangsúlyozta a kamarai elnök.

A verseny végeredménye: 1. Agro-Masz AT (Pannon Egyetem); 2. Szlúszács (Szent István Egyetem); 3. Földes Urak (Szent István Egyetem). A döntő további résztvevői: Agrobit, Kaposvári Egyetem; Rapidrones, Szent István Egyetem; Made in Keszthely, Pannon Egyetem, Georgikon; Kaposvári Gazdászok, Kaposvári Egyetem; Óvári TSZCS, Széchenyi István Egyetem. A NAK különdíját a leginnovatívabb megoldásért a Szlúszács csapata kapta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *